SOS από τους λοιμωξιολόγους - Zougla

Pluralism / Jun 09, 2020 - Source: zougla

SOS από τους λοιμωξιολόγους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, 08:11

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, που βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει διαρκώς.   

Έπειτα από τα 97 νέα κρούσματα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σήμανε συναγερμός, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό, ο κορωνοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται. Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα, χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων, την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού, οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό» προσθέτει η ίδια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών» υπογραμμίζει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Η ίδια επισημαίνει ότι, αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας, σε έναν μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα, αν λάβουμε μέτρα προστασίας, μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση.

 Μηνύματα που θα αγγίζουν τους νέους

Απαραίτητη κρίνει η κ. Λινού την επανάληψη μηνυμάτων πρόληψης και προστασίας που να αγγίζουν τις μικρές ηλικίες και ίσως, όπως αναφέρει, να πρέπει να γίνει μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε τους νέους.

Θεωρεί ότι η καθημερινή έκδοση Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από το Υπουργείο Υγείας κρουσμάτων σίγουρα είναι «ένα καμπανάκι που θα κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους, όμως χρειάζονται και καινούρια μηνύματα ενόψει του καλοκαιριού, ενόψει των διακοπών, που να απευθύνονται στους νέους ανθρώπους. Σε έναν μήνα θα έχουν τελειώσει όλες οι εξετάσεις, οι έφηβοι θα θέλουν να διασκεδάσουν, οπότε, εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα στα κέντρα διασκέδασης, θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης και θα έχουμε γρήγορα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων» υπογραμμίζει η κ. Λινού.

Προτείνει ενημέρωση των παιδιών και, όπως λέει, αυτό θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους της ηλικίας τους, από ανθρώπους που τα επηρεάζουν, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας «και για να σώσουν τον εαυτό τους, αλλά και για να σώσουν όλους τους συνανθρώπους τους, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, διότι όλοι είναι σε κίνδυνο. Ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα νοσηλευτεί, ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστούν Εντατική και κάποιοι θα πεθάνουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν οι νέοι άνθρωποι».

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παραμένει σε εγρήγορση και μαζί με το επιτελείο του μελετούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά για την εξέλιξη της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους και την Πολιτική Προστασία, έχουν καταρτιστεί τα απαραίτητα πρωτόκολλα για τη διαχείριση κάθε κατάστασης, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο αυτό, να έχει σήμερα σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει ένα κλίμα πανικού, ειδικά τη στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα της χώρας για να υποδεχτεί τουρίστες, σε πρώτη φάση στις 15 Ιουνίου και στη συνέχεια την 1η Ιουλίου.

Στόχος η μη διασπορά του κορωνοϊού

Βασική προτεραιότητα είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί και να περιχαρακωθεί γρήγορα, για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Δεν αποκλείεται να κλείσει όχι μόνο μια επιχείρηση, αλλά και ολόκληρη σχολική μονάδα ή, αν χρειαστεί, η περιοχή θα τεθεί σε καραντίνα έτσι ώστε να μην υπάρχει διασπορά.

Τα 29 από τα νέα κρούσματα προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, ενώ η πλειοψηφία, τα 30, από πτήσεις του εξωτερικού. Το θετικό από αυτά τα στοιχεία είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά στη χώρα, όμως αναδεικνύεται ο κίνδυνος από πτήσεις του εξωτερικού, ειδικά από συγκεκριμένα αεροδρόμια.

Πώς θα λειτουργήσουν τα νησιά

Τις επόμενες ώρες, ολοκληρώνονται  οι λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν δύο βασικά σκέλη: τη στρατηγική για τη διενέργεια των τεστ στις πύλες εισόδου και στα νησιά και τη θωράκιση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Ειδικότερα, αναμένεται να αποσαφηνιστεί ο αριθμός, αλλά και πώς θα διενεργούνται οι δειγματοληπτικοί και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι στους τουρίστες, που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Τα τεστ αναμένεται να είναι τριών κυρίων κατηγοριών: συγκεκριμένα, τα μοριακά, αυτά των αντισωμάτων και τα λεγόμενα rapid, εφόσον τα τελευταία περιβληθούν με την απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις αξιοπιστία.  Όπως καθίσταται σαφές, μετά την 1η Ιουλίου  δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε τουρίστες που προέρχονται από τα «πράσινα» αεροδρόμια και υποχρεωτικοί στους αντίστοιχους από τα «κόκκινα» αεροδρόμια.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει αναλυτές σε νοσοκομειακές μονάδες 15 νησιών, ώστε να ελέγχονται εκεί τα δείγματα και να μην επιβαρύνουν τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θα συνεχίσει, όπως μεταδίδεται, την πρακτική των προσλήψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά, ενώ -όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο- θα βελτιώνει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, 08:54

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!