Η επίδραση των κόμικς στα παιδιά
Γράφει η Φιλόλογος Καζιόλα Σωτηρία
Από μικρή ηλικία τα άτομα απολαμβάνουν την ανάγνωση των κόμικς κι αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τα παιδιά με τρόπο άμεσο κι αποτελεσματικό, αφού αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους.
Καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται, συναισθάνονται, αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους στη ζωή τους γενικότερα. Συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, τα προτρέπουν προς το καλό, το ηθικό και το ορθό. Αρκετά μάλιστα από αυτά, τα απομακρύνουν από το κακό. Η φαντασία αναπτύσσεται, καθώς η εικόνα που προσφέρουν αντικαθιστά τον λόγο και τον καθιστά ελλειπτικό. Επίσης, διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες κι η φιλομάθεια των παιδιών συνδυαζόμενη με γνώση και ψυχαγωγία αναπτύσσεται, επίσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι υποκειμενική η συνεισφορά τους και για αυτό ο ρόλος κι η εκπαιδευτική τους αξία κρίνονται ως αμφιλεγόμενα. Πολλές φορές, τα μηνύματά τους είναι επιφανειακά και παρατηρείται πως εγκλωβίζουν τη σκέψη των παιδιών, επειδή αναπαράγουν απλοϊκά κοινωνικά στερεότυπα. Επιπροσθέτως, στους θιασώτες της αρνητικής επίδρασης των κόμικς στη διαπαιδαγώγηση και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, συγκαταλέγονται ποικίλες απόψεις. Χαρακτηριστικές είναι πώς στηρίζουν το συντηρητισμό κι ακολούθως αποτρέπουν τα νέα άτομα από την υιοθέτηση νεωτερισμών. Ακόμη, πολλές φορές αντιμετωπίζουν τη ζωή με τρόπο πανομοιότυπο και παρακολουθούν αργά και με καθυστέρηση τις σοβαρές κοινωνικές εξελίξεις.
Η γεφύρωση των δύο απόψεων είναι εφικτή, η εξισορρόπηση αρνητικής και θετικής πλευράς επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι τα πρότυπα που προβάλλονται να είναι θετικά, ενσωματωμένα σε ποιοτικού επιπέδου γίγνεσθαι και να αντιμετωπίζουν τον αναγνώστη με σεβασμό στην προσωπικότητα, τις κλίσεις και τις ιδιαιτερότητές του.