Άρθρο του Διονύση Χιόνη στο enikos.gr: Γιατί είναι υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού - www.enikos.gr

Pluralism / Oct 06, 2020 - Source: enikos

Άρθρο του Διονύση Χιόνη στο enikos.gr: Γιατί είναι υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

12:05 12:05

Οικονομία

Γράφει ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσιος Χιόνης

Η κατάθεση του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 έρχεται σε μια περίοδο, όπου οι αβεβαιότητες για τον χρόνο λήξης της πανδημίας αλλά και οι κοινωνικοί και οικονομικοί περιορισμοί συνεχώς αυξάνονται, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

Δεδομένων των αβεβαιοτήτων η ταχεία ανάκαμψη σε αναπτυξιακή τροχιά της τάξεως του 7,5% του ΑΕΠ για το 2021 είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Σε αυτή την εποχή οι μακροοικονομικές προβλέψεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα κρίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αναγνωρίζουμε ότι το μέγεθος που σηκώνει όλο το βάρος των θετικών προσδοκιών για το ΑΕΠ είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Εξάλλου η σημερινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ύψος του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου είναι το κύριο μέσο πολιτικής με το οποίο επιδιώκει να έχει σημαντικά αυξητικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στο ΑΕΠ.

Προβλέπεται στο προσχέδιο του προυπολογισμού αύξηση των επενδύσεων το 2021 κατά 30,4%.

Μια πρόβλεψη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερεκτιμημένη για τέσσερις λόγους:

α) Ιστορικά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ αντίστοιχη μεταβολή ποτέ στην ελληνική οικονομία από το 1960,

β) η παραδοχή ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν μια επίδραση της τάξεως των 4,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ η απορρόφησή τους έχει πολλά εμπόδια,

γ) οι επιχειρήσεις λόγω των συνθηκών θα προβούν σε ελαχιστοποίηση των νέων επενδύσεων και ραγδαία μείωση των εξόδων, που θα αποφέρει αυτόματα έξαρση της ανεργίας και

δ) τα πρόσφατα δεδομένα από την εξέλιξη των επενδύσεων των προηγούμενων ετών επιβάλλουν μια προσεκτικότερη ανάλυση, αφού η αποτυχία στην αύξηση των επενδύσεων γίνεται εμφανής αν συγκριθεί το πραγματικό αποτέλεσμα με τους στόχους που τίθενται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας για το 2020 και 2021 έχουν συνολικό ύψος 24,1 δισ. ευρώ. Παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να αυξηθούν ραγδαία για την επόμενη χρονιά, δημιουργώντας ένα υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 1% του ΑΕΠ που προβλέπει το Προσχέδιο. Άλλωστε πολλές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) θα παρουσιάσουν έλλειμμα της τάξεως του 10%. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, η υγειονομική περίθαλψη καθώς και η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Γίνεται αντιληπτό ότι η επίτευξη του στόχου της ταχείας ανάκαμψης για το 2021 προϋποθέτει την δημιουργία υψηλότερων ελλειμμάτων στην άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

***Χιόνης Διονύσιος, Καθηγητής Οικονομικών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Μητρόπουλος Φώτιος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Οικονομικών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!