Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Τι θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι στον Μητσοτάκη - www.enikos.gr

Pluralism / Οκτ 29, 2020 - Πηγή: enikos

Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

16:45 16:45

Κοινωνία

Στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται η πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με νέα πιο αυστηρά μέτρα , μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Από αύριο, Παρασκευή, στις 6 το πρωί, στο "κόκκινο" επίπεδο συναγερμού 4 εισέρχονται η Θεσσαλονίκη , η Λάρισα και η Ροδόπη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σχέδιο δράσης ενός μήνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στη χώρα.

Ποιες περιοχές ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση, την Πέμπτη, στις τρεις αυτές πόλεις θα ισχύσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται στις “κόκκινες" περιοχές με εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και των μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές. "Για πρακτικούς λόγους που συνδέονται με τον προγραμματισμό των πολιτών η εξαίρεση των μετακινήσεων θα ισχύσει έως τη Δευτέρα στις 6 το πρωί", ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Τις επόμενες ώρες το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές, που βρίσκονται στο επίπεδο 4, τόνισε.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες στα 35,2 έτη.

Στη Λάρισα, έχουμε 343 ενεργά κρούσματα με μέση ηλικία τα 37 έτη και έχουν προκύψει 721 στενές επαφές από την ιχνηλάτηση. Τέλος, στη Ροδόπη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη και έχουν προκύψει 488 στενές επαφές.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως στο "πορτοκαλί" επίπεδο 3 ανεβαίνουν από αύριο η Πέλλα, η Δράμα, ο Έβρος, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Πιερία και η Ημαθία. Επίσης, στο "κίτρινο" επίπεδο 2 εισέρχονται η Μεσσηνία και η Αρκαδία.

Ξεκαθάρισε δε, στη συνέχεια πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία, υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους ειδικούς και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος σε επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή στη στιγμή.

Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" η εισήγηση για γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το επίπεδο συναγερμού στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Σε ό,τι αφορά τα στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των εισηγήσεων των ειδικών είναι η απαγόρευση εξόδου από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" επίπεδο συναγερμού. Αυτό αναμένεται να γίνει σε συνάρτηση με τις όμορες περιοχές και θεωρείται ότι θα υπάρξει εισήγηση να ισχύσει για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και όχι για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Αττική. Όλα θα κριθούν από το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και γι 'αυτό τον λόγο συνεδριάζουν οι ειδικοί αυτή την ώρα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, έχει πέσει στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας στις 9 ή 10 το βράδυ, όμως ακόμα δεν έχει "κλειδώσει". Αν δεν αποφασιστεί να εισηγηθούν οι ειδικοί μείωση ωραρίου, συζητείται και ένα μείγμα άλλων μέτρων όπως το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα όλοι και στα τραπέζια και να αφαιρείται μόνο την ώρα του φαγητού. Αν και θα πρόκειται για γενικευμένη πρόταση για την εστίαση, στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα μπαρ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Υπάρχει επίσης στο τραπέζι η πρόταση τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μην φωνάζουν μεταξύ τους οι θαμώνες για να ακουστούν καθώς εκπέμπονται περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, εξετάζεται να μην ξεκινά από τις 12.30 αλλά νωρίτερα, γύρω στις 22.00-22.30.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν επιβεβλημένη τη λήψη πολύ σοβαρών μέτρων, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ιδίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, το θέμα δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων, αλλά το σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο φτάσαμε σε αυτόν τον αριθμό. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί η τηλεργασία, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για ποσοστό 80% σε εταιρείες στις οποίες μπορεί να ισχύει λόγω της φύσης των υπηρεσιών που παρέχουν.

Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο όριο των πιστών που επιτρέπεται στις εκκλησίες, ενώ μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Σχέδιο δράσης ενός μήνα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα ανακοινώσει σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας.

Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Από σήμερα όμως πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, το τονίζω, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο" είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο.

Όπως είπε, στο μέτωπο αυτό, κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. "Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε. Είναι σαφές επίσης ότι θα ενισχύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει, τους ελέγχους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας" τόνισε.

"Καμπανάκι" από τους ειδικούς

Η ανησυχία των ειδικών είναι έντονη, καθώς εκφράζουν φόβους ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπου Γώγου που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα έως το Σαββατοκύριακο. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι "ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμη περισσότερα, γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά". Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά "ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη". Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γώγος τόνισε ότι η πόλη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ. «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση». Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00. «Πρέπει να ελαττωθεί η συγκέντρωση του κόσμου» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής , μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, έκανε λόγο για μεγάλη αυξητική τάση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. "Πώς μεταφράζεται αυτό; Σημαίνει ότι μέρα με την ημέρα έχουμε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που είναι ανησυχητικό. Αυτό είναι σε συμφωνία με την δήλωση του κ. Σαρηγιάννη ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε και τα πιο δυσμενή σενάρια"είπε. "Δεδομένου ότι η πίεση αυξάνει καθημερινά στο σύστημα Υγείας, η κατάσταση είναι λίαν ανησυχητική, τα μέτρα θα ισχυροποιηθούν, θα ενισχυθούν ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η διασπορά του ιού ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα" πρόσθεσε.

"Η κατάσταση εξετάζεται καθημερινά και η λήψη των μέτρων ήταν ανάλογα της επιδημιολογικής κατάστασης για την κάθε περιφέρεια. Για παράδειγμα η Κοζάνη είναι στο "κόκκινο" εδώ και 15 ημέρες" σημείωσε. "Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, υπάρχουν δυνατότητα να εφαρμοστούν μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, να ενισχυθούν μέτρα στις περιοχές που είναι στο "πορτοκαλί", έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό Lockdown. Όλα είναι υπό μελέτη" τόνισε και συμπλήρωσε ότι "το καθολικό Lockdown είναι πάντα μια λύση, στο μυαλό μας είναι η ύστατη λύση".

Σαρηγιάννης: Είμαστε ήδη στο κακό σενάριο - Μελετάμε τις πιο αποδοτικές μορφές lockdown

"Αν δει κανείς τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες η κλίση της καμπύλης είναι πιο κάθετη από τη χειρότερη κλίση καμπύλης που είχαμε εμείς στις προσομοιώσεις. Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, είμαστε πάνω ακριβώς στο κακό σενάριο, αυτή τη στιγμή". Οπότε είμαστε ήδη στο κακό σενάριο" δήλωσε για την εξέλιξη του κορονοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης , στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Προφανώς υπάρχει πάντα επιστροφή, εγώ ευελπιστώ ακόμα ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δούμε να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο πιστά τα μέτρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε. Αυτά θα είναι τα κρίσιμα εργαλεία που έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να δώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών και να αποτιμήσουμε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για λήψη πιο αποφασιστικών μέτρων. Για μένα πάντα υπάρχει η λογική ότι αν χρειάζεται πρέπει να κάνουμε ένα lockdown, με τρόπο που να είναι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικός και αποτελεσματικός" σημείωσε. "Μελετάμε αυτή τη στιγμή με τα νέα στοιχεία, ώστε να δώσουμε ποσοτικά στην κυβέρνηση τις πιο αποδοτικές μορφές lockdown που μπορούμε να έχουμε" συμπλήρωσε. "Η χρήση μάσκας σε περιοχές που δεν είναι σε "πορτοκαλί" θα είναι πολύ χρήσιμη" δήλωσε.

"Οι προβλέψεις για τους νεκρούς είναι ότι θα φτάσουμε στους 620 και παραπάνω μέχρι τέλος Οκτώβρη και οι ανάγκες για ΜΕΘ θα γίνουν πιο έντονες, γύρω στις 120 περίπου μέχρι τέλος Οκτώβρη. Από εκεί και πέρα μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τέλος Νοέμβρη μέχρι για πάνω από 550 κλίνες ΜΕΘ και αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων που δεν θα ήθελα καν να τον αναφέρω, γιατί πραγματικά, καμία ζωή δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να δείξουμε όλοι μας σύνεση και σοβαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων και η Πολιτεία να δείξει αποφασιστικότητα αν δούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα" κατέληξε.

"Βράζει" η Θεσσαλονίκη - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των τεστ

Αρχικά η εικόνα των αποτελεσμάτων για τα rapid tests που διενεργούνται στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν αποκαρδιωτική, καθώς τα θετικά στον κορονοϊό τεστ αντιστοιχούσαν κοντά ή και πάνω από το 10% του συνόλου των διενεργηθέντων κατά τις πρώτες ώρες. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται ότι βελτιώνονται όσο περνά η ώρα.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, το βλέπουμε αυτό σε όλη την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Επεσήμανε ότι τόσο το εξεταστήριο για κορονοϊό του ΕΟΔΥ, που λειτουργεί στην έδρα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όσο και τα άλλα δύο στο κεντρικό δήμο θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με περισσότερο κόσμο και με μεγαλύτερο ωράριο, ώστε να γίνονται περισσότερες εξετάσεις με ραντεβού που κλείνονται μέσω των δημοσίων νοσοκομείων.

Ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε και στη πορεία των rapid tests, που γίνονται από κινητά ιατρεία του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν όσοι επιθυμούν να εξεταστούν ως τις οκτώ το βράδυ που θα γίνονται οι εξετάσεις. Όπως ανέφερε, τα θετικά κρούσματα σε χίλια πεντακόσια τεστ ήταν περίπου στο 5%, αλλά διευκρίνισε ότι η εικόνα μεταβάλλεται όσο αυξάνονται οι έλεγχοι.

«Έχουν υπάρξει αρκετά τα θετικά από το πρωί, η θετικότητα είναι πάνω από 5%, αλλά αυτό μεταβάλλεται. Επειδή ήρθαν σήμερα από τις οκτώ το πρωί μας περίμεναν, πρέπει να δούμε. Συνήθως όσοι έρχονται πρώτοι πολύ νωρίς για ραντεβού είναι αυτοί, που κάπως έχουν συμπτώματα, ή νοιώθουν, άρα η θετικότητα μπορεί να είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες και να δούμε τώρα στη συνέχεια της ημέρας θα έχουμε μα καλή εικόνα όταν ολοκληρωθούν τα τέστ, η εικόνα μεταβάλλεται, όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο, έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες. Να έρθουν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου να εξεταστούν για να έχουμε μια καλή εικόνα», πρόσθεσε.

Σε δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από την 12η Οκτωβρίου 2020, όταν ξεκίνησε να αποτυπώνεται στις μετρήσεις μία δραματικά επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα για την πόλη.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου 2020 υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να ανασχεθεί η δυναμική μιας εκθετικής διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Η ομάδα του ΑΠΘ πέρα από τις ημερήσιες μετρήσεις προχώρησε και στον υπολογισμό των μέσων εβδομαδιαίων τιμών της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ποσοστιαίας αύξησης που εξήγαγε ταυτίζονται πλήρως με την ποσοστιαία αύξηση, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, που έχουν ανακοινωθεί ανά εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.

«Επιβεβαιώσαμε έτσι ότι οι μετρήσεις που κάνουμε μας δίνουν με ακρίβεια το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, τα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και θα εξειδικευτούν τις επόμενες ώρες, είναι απολύτως επιβεβλημένα. Μονόδρομος είναι και η ατομική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση, ο καθένας μας ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα της μάσκας, της τήρησης αποστάσεων και της απολύμανσης. Με τη σημερινή κατάσταση, σε 15 μέρες ίσως φτάναμε σε δεκαπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Διευκρίνισε, δε, ότι για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ομάδας του ΑΠΘ είναι διαρκώς ενήμερες οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και η επιτροπή εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!